Recepty z JARNÍHO RESTARTU

Jak jsem slíbila na JARNÍM RESTARTU, tady máte 3 recepty na zdravější sladkosti, které jste mohli v rámci občerstvení na akci ochutnat:

Avokádovo-datlové řezy

Příprava 30 minut, chlazení 4 hodiny (nejlépe přes noc), jednoduché
Tenhle raw dezert je bezva ve vrstvení – naspodu máte pevnou vrstvu oříšků s datlemi, pak měkčí lahodnou vrstvu avokádo-banán-máta, kde máta tomu dává ten správný šmrnc. Pak je poleva s javorovým sirupem, díky které to drží pohromadě. To celé je lehce poprášené kakaem. Důležité je, aby moučník byl vychlazený, pak je to vončo. Na akci měl největší ohlas.

Ingredience:
avokádo 1 ks
banán 1 ks
mandle 100 g
sušené datle 150 g
kokosový olej 7 lžic
čerstvá máta 10 lístků
javorový sirup 3 lžíce
kakao 3 lžíce + na posypání
voda 3-5 lžic

  1. V mixéru rozmixujete datle a mandle. Pokud bude směs hodne suchá, přilévejte postupně vodu. Do malé formy o velikosti asi 15×20 cm dejte pečící papír a hmotu na něj rozetřete.
  2. Všechny ingredience na krém – 3 lžíce rozehřátého kokosového oleje, banán, avokádo a mátu – rozmixujte dohladka a rozehřejte na datlovo-mandlovou směs. Dejte na 20-30 minut zchladit, případně klidně do mrazáku zmrazit.
  3. Smíchejte kakao, 4 lžíce rozehřátého kokosového oleje a javorový sirup na polevu. Směs nalijte na dezert a dejte zmrazit na 3 – 4 hodiny nebo i přes noc.
  4. Před podáváním dezert na 20-30 minut vyndejte z mrazáku, aby trochu změkl. Nakonec ho zlehka posypte kakaem.

Recept je z časopisu Gurmet (březen 2018).

Mandlovo-čokoládové sušenky

Cca 12 ks, příprava 15 minut, pečení 15 minut, chlazení 20 minut, extrémně jednoduché
Nic jednoduššího než tento recept snad neexistuje, přesto je to super – sáček mandlových plátků, vajíčko, trochu osladíte, dochutíte vanilkou a lžičkou uděláte pár placiček na plech. Po upečení můžete – nemusíte dát čoko polevu. Dělala jsem z dvojité dávky, mně to moc chutnalo.

Ingredience:
plátky mandlí 100 g
vejce velké 1 ks
cukr moučka 70 g (já jsem dala javorový sirup)
vanilkový extrakt 1/4 lžičky
mléčná čokoláda 100 g (já jsem použila čokoládovou polevu z hořké čokolády)

  1. Troubu předehřejeme na 180°. V misce opatrně smíchejte mandle, vejce, cukr a vanilkový extrakt. Lžící nabírejte připravenou směs a tvořte koule. Pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem v rozestupu alespoň 3-4 cm od sebe. Každou kouli vždy zmáčkneme na placku. Pokud se vám budou lepit prsty, namáčejte je do studené vody. Já jsem dávala lžičkou kousky hmoty na plech a jen jsem to lžičkou dotvarovala.
  2. Pečte v předehřáté troubě 15 minut nebo do zlatohněda, pečení raději kontrolujte. Po vyjmutí z trouby nechte aspoň 5 minut odpočinout, pak sundejte z plechu. Moje zkušenost – stačí 10 – 12 minut, samozřejmě každá trouba peče jinak.
  3. Ve vodní lázni rozpusťte mléčnou čokoládu. Sušenky vyskládejte vedle sebe na pečící papír. Čokoládu naberte na lžičku a vršky sušenek jí postříkejte. Použila jsem polevu z hořké čokolády.
  4. Nechte asi 20 minut zatuhnout, nejlépe v chladu, pak podávejte.

Recept je z časopisu Gurmet (duben 2018).

Ovesné sušenky

Tak tenhle recept je z blogu Kitchenette a najdete ho na netu:
https://kitchenette.cz/clanek/64-ovesne-susenky
Tyhle sušenky jsem dělala den předem a klidně by snesly udělat i dřív, aby se rozležely. A taky jsem dělala menší kolečka (aby jich bylo víc :-)), většinou mají velikost jako cookies. 

Jestli vyzkoušíte některý z receptů na sušenky nebo raw dezert, dejte vědět. Dobrou chuť!

autor: Dana Weisserová