Recepty z Jarního restartu 2019

Jako každoročně i letos bylo součástí našeho cvičebního maratonu občerstvení – ovoce, jeden moučník a tři pomazánky na žitném chlebu a celozrnné bagetě. Na četná přání uvádím recepty. Pomazánky byly jedna velká variace :-), ale třeba to někoho bude inspirovat.

Ovesný koláč s tvarohem

Tohle je moc dobrý a lehký koláč, snadný na výrobu a bez mouky. Základní těsto tvoří vločky, kokos a jablka, na tom je tvarohová náplň. Recept je z časopisu Gurmet / duben 2019.

Ingredience:
Těsto:
vanilkový pudink 2 ks
ovesné vločky 1 hrnek (já jsem dala jemně mleté)
strouhaný kokos 1 hrnek
vejce 2 ks
vanilkový cukr 1 balíček
mléko 1 hrnek
třtinový cukr 2 lžíce
med 1 lžíce
jablka 5 ks
mletá skořice 1 lžička
tmavý rum 2 lžíce – nedávala jsem, ale v receptu to je:-)

Náplň:
tvaroh 500 g
třtinový cukr 2 lžíce
mléko 150 ml
vejce větší 1 ks (nebo 2 menší)
čerstvá máta na ozdobu
tmavý rum 2 lžíce – zase jsem vynechala…
cukr moučka na posypání – nesypala jsem:-)

V míse smícháme všechny sypké věci – vanilkové pudingy, ovesné vločky, skořici, kokos a cukry. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přidáme do mísy a promícháme. Pak přidáme vejce, mléko, med (a rum). Všechno dobře promícháme.
Troubu rozehřejeme na 175 st. Pekáč vyložíme pečícím papírem a rozetřeme na něj rovnoměrně těsto. Já jsem použila normální hluboký plech, v původním receptu je menší (25×30 cm). Pečeme asi 20 minut. Necháme trochu vychladnout, ale troubu necháme zapnutou.
Připravíme náplň: v míse smícháme tvaroh, cukr, mléko, vejce (a rum). Směs nalijeme na vychladlé těsto a rovnoměrně ji rozetřeme. Dáme ještě asi na 15 minut do trouby, aby náplň ztuhla.
Podáváme nakrájené na kostky, v původním receptu ještě posypané moučkovým cukrem. Ozdobíme lístky máty.

Pomazánka z červené řepy s ořechy

Ingredience:
uvařená červená řepa 1 ks
Lučina 250 g
bílý jogurt – podle potřeby na dotvoření krémovité konzistence
česnek 2 stroužky
hrst vlašských ořechů + pár ořechů na ozdobu
sůl, pepř
Do mísy nastrouháme červenou řepu, přidáme Lučinu (případně jogurt) a stroužky prolisovaného česneku. Přidáme drcené vlašské ořechy a všechno pořádně zamícháme. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Zdobíme nasekanými vlašskými ořechy.

Pomazánka z avokáda s cizrnou a petrželkou

Ingredience:
avokádo 1 ks
cizrna 1/2 konzervy
hrst čerstvé petrželky + pár snítků na ozdobu
citronová šťáva z 1/2 citronu
sůl, pepř
Avokádo rozpůlíme, vyloupneme dužinu. Půl konzervy cizrny dáme spolu s avokádem, petrželkou a citronovou šťávou do mixéru a rozmixujeme. Já dávám vždy i trochu tekutiny z cizrny pro lepší konzistenci (cizrnu úplně neslévám). Nakonec podle chuti osolíme a opepříme. Zdobíme čerstvou petrželkou.

Vajíčková pomazánka s hořčicí a ředkvičkami

Ingredience:
5 natvrdo uvařených vajíček
smetanový sýr 200 g
bílý jogurt – podle potřeby na dotvoření krémovité konzistence
kremžská hořčice 1 lžíce
kousek jarní cibulky
ředkvičky asi 10 ks, z toho 2 dovnitř a 8 na ozdobu
pažitka na ozdobu
sůl, pepř
Vajíčka natlačíme přes mřížku do mísy (nebo pořádně rozmačkáme vidličkou), přidáme smetanový sýr (případně jogurt) a hořcici a zamícháme. Jarní cibulku nasekáme na malé kousky, 2 ředkvičky nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky. Cibulku a ředkvičky přidáme k ostatnímu, promícháme a nakonec klasicky dochutíme solí a pepřem. Zdobíme kolečky ředkvičky a můžeme i např. posypat pažitkou.

Dobrou chuť! 🙂

Autor: Dana Weisserová