Opravdová strava aneb návrat ke zdravému rozumu

V květnu tohoto roku jsem byla na přednášce Jídlověda Margit Slimákové, specialistky na zdravotní prevenci a výživu, jejíž blog jsem do té doby občas sledovala. Protože výživa je část mé profese, byla jsem lehce skeptická ke znalostem, které se dozvím, ale spíš mě zajímala samotná osobnost Margit, zkrátka chtěla jsem ji vidět naživo.

Z přednášky jsem ale odcházela nadšená a s pocitem – to jsem byla celou dobu tak hloupá a s klapkami na očích, že jsem úplně zapomněla na zdravý selský rozum a na to, co vaří moje mamka a vařila moje babička? Čekala jsem klasickou přednášku, kdy po krátkém úvodu přijde na řadu dělení na cukry, tuky, bílkoviny, jaké jsou dobré a jaké špatné, v jakém poměru je jíst, kolik kalorií přijímat, jaké doplňky stravy apod., jak vytvořit jídelníček, proč jsou různé výživové směry špatné, prostě to, co už jsem několikrát absolvovala.

Místo toho přišlo několik naprosto jednoduchých a logických doporučení, pohled na výživu z širšího úhlu, zajímavé informace o mikrobiomu v našich střevech a další pro mě velmi přínosné věci.

Margit Slimákové vyšla letos krásná knížka Velmi osobní kniha o zdraví. Není ale samozřejmě jedinou dlouholetou propagátorkou dobré výživy u nás, už dávno se v této oblasti výrazně angažuje např. Hanka Zemánková (Biokuchařka, Nová biokuchařka, BioAbecedář plný podrobných informací o jednotlivých surovinách, pekárna Zemanka), mě osobně velmi oslovuje např. Eva Francová se svými Kuchařkami ze Svatojánu. Nechci tady vyjmenovávat, toto jsou ale pro mě lidé, kteří mě v oblasti výživy nebo vaření nejvíc oslovili.

Jak jíst – co je to opravdové jídlo?

Základní rady zní:
jezte kvalitní základní potraviny a jídla z nich připravená
jezte hlavně lokální potraviny (tj. potraviny pěstované u nás a pro nás tedy přirozené)
nepočítejte zbytečně kalorie, kalorické hodnoty vznikly v laboratorních podmínkách a nevypovídají o přínosu potravin pro tělo – o tom více zde.
 jezte podle ZDRAVÉHO TALÍŘE – až jednu polovinu talíře by měla tvořit zelenina (chybí nám vláknina a mikroživiny jako minerální látky a vitamíny a ty právě zelenina obsahuje). Čtvrtina talíře by měla patřit obilovinám a další čtvrtina bílkovinám. To vše by mělo být doplněno kvalitními tuky.

Co by tedy měl ZDRAVÝ TALÍŘ obsahovat:

  • Nejméně čtvrtinu každé porce by měla tvořit zelenina. Čím více rozmanité zeleniny upravené na nejrůznější způsob, tím lépe. Pozor – brambory obecně patří spíše k polysacharidům.
  • Zeleninu doplňuje ovoce, které ale tvoří maximálně čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny.
  • Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec a kvalitního masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie.
  • Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě, tedy například jako jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby nebo divoká rýže. Důležité je maximálně omezit pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky, která je výživově na úrovni cukru.
  • Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách jako jsou ořechy, avokádo nebo ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a omezte i další průmyslově upravované tuky a oleje.
  • Nejlepší nápoj je čistá voda nebo neslazený čaj. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.
  • Celkově upřednostňujte přirozené potraviny před polotovary, biopotraviny před nekvalitní velkoprodukcí a lokální potraviny před dovozovými. Kromě zdravé stravy si dopřávejte dostatek pohybu, pobyt na čerstvém vzduchu, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!

Pozn.: Tato celá kapitola byla zpracována podle knížky Margit Slimákové Velmi osobní kniha o zdraví a http://www.healthyplate.eu/cz/.

Jednoduché, že?

Já osobně jsem dlouhá léta zkoušela různé výživové směry (např. vegetariánství, bezlepkovou stravu, raw). Samozřejmě jsem se také řídila tím, že máme mít co nejméně tuku ve stravě, tj. kupovala jsem výhradně nízkotučné potraviny, pečivo jsem jedla minimálně nebo vůbec, máslo jsem neměla roky. Na snídani jsem měla den co den müsli, tj. začínala jsem ráno zákuskem, po kterém jsem měla brzy hlad. Neznamená to, že müsli je špatné, ale pokud chcete zhubnout, doporučuji vynechat (proč najdete v článku o spánku). Jedla jsem každé 3 hodiny, protože jsem si chtěla udržet stabilní hladinu cukru v krvi. A to je další věc, od které se upustilo – někomu vyhovuje jíst 3x denně, někomu 5x, každý jsme zkrátka jiný. Prostě jedla jsem podle doporučení, které jsem načerpala na různých fitness kurzech a v dalších dostupných zdrojích.

V současné době peču doma kváskový chléb nebo ho kupuji, chodím na trh pro zeleninu nebo máme zeleninu a ovoce od rodičů ze zahrádky. Vajíčka kupuji od slepic, které běhaly venku (nebo mi je někdy přinese náš hodný osobní trenér Michal :-)). Kupuji máslo, kvalitní sýry a jogurty, luštěniny, někdy ryby, maso velmi málo. A samozřejmě jíme hodně obilovin, jáhly, pohanku, ovesné vločky a další. Rodině prý jídlo ode mě chutná (vaření a pečení je moje velká záliba), manžel mi zhubl :-).

Dost často slyším argument, že kvalitní jídlo je drahé, proto ho lidé nekupují. Proti tomu často slyším protiargument, že to není pravda, protože když se člověk stravuje dobře, sní prostě jídla méně. Moje zkušenost je, že za jídlo utratím o trochu více, ano, ale jsou to velmi dobře investované peníze.

Přeji každému, aby si našel tu svou správnou cestu ve výživě, aby vám jídlo chutnalo a zároveň přispívalo k vašemu zdraví. 

Autor: Dana Weisserová