Dobroty z Weisseru

Máme pro vás 3 další recepty, dva jsou na vaše přání z Mikulášského maratonu a ten třetí se mi osvědčil na cesty, ale dá se vpoho použít i jako vánoční cukroví.

Malinové řezy z Mikulášského maratonu

Tohle je zjednodušený a upravený recept z kuchařky Lehká kuchyně z edice Apetitu (stejně tak i třetí recept je z tohoto zdroje).

Suroviny:
dobrá malinová marmeláda
na korpus
100 g ovesných vloček
100 g strouhaného sušeného kokosu
100 g mandlí
120 g rozpuštěného másla
150 g vypeckovaných datlí
25 g kakaa
na čokoládovou polevu
200 g hořké čokolády (70%)
2 lžíce rozpuštěného kokosového tuku

Postup:
Troubu si předehřejte na 160°C. Rozmixujte všechny suroviny na korpus, vzniklou směs dejte na plech 20 x 30 cm vyložený pečícím papírem a povrch uhlaďte lžící. Pečte asi 25 minut a nechte vychladnout.
Na upečený korpus rozetřete nožem marmeládu, nedávejte jí ale příliš tlustou vrstvu, jinak bude při krájení vytékat. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na kousky s kokosovým olejem a občas míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Pak směs nalijte na korpus potřený marmeládou a rozetřete nožem nebo stěrkou, udělá se krásně jednolitá vrstva.
Nechte v lednici ztuhnout a nejlépe až druhý den podávejte. Aby se vám čokoláda nahoře nelámala, nahřejte si nůž, kterým bude krájet (lepší varianta) nebo nechte moučník trochu povolit při pokojové teplotě (čekala jsem asi 2 hodiny, aby to šlo dobře krájet :-)). Nakrájejte na malé čtverečky.

Švestkovo-makové kuličky z Mikulášského maratonu

Tak tohle je recept z netu, je to fakt jednoduché (5 surovin), plné živin, dobře se to dělá a za mě super chuť – klasické spojení máku a švestek. Možná to někomu může připadat málo sladké, ale podle mě to je jen o zvyku.

Suroviny:
200 g sušené švestky
200 g mák
30 g hořká čokoláda
5 g mletá skořice
25 g sezamových semínek (loupaných)

Postup:
Sušené švestky chvíli nechte namočené ve vodě, aby změkly. Pak sceďte, vymačkejte vodu a rozmixujte společně s mákem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte spolu se skořicí k rozmixované hmotě. Promíchejte a tvořte kuličky, které nakonec obalte v sezamových semínkách.

Banánovo-ovesné řezy

Tento moučník na plech se mi osvědčil na cesty, základem jsou ovesné vločky a rozmačkané banány, k tomu nějaké sušené ovoce a mandle, oříšky nebo semínka a pak něco na dochucení (v této variantě skořice a vanilka). Recept jsem poprvé dělala proto, abych vyzkoušela, jestli to „vůbec může držet pohromadě“ :-). A drží, a k tomu je to moc dobré! A když se to nakrájí na menší kousky, klidně se to dá prohlásit za vánoční cukroví :-).

Suroviny:
3 velké zralé banány
250 g ovesných vloček
40 g sušených datlí
40 g sušených meruněk (nesířených)
40 g mandlových lupínků
1 lžička mleté skořice
1,5 lžičky vanilkového extraktu

Postup:
Předehřejte troubu na 180°C. Formu 20 x 30 cm vyložte pečícím papírem. Nakrájejte si sušené datle a sušené meruňky. V míse rozmačkejte vidličkou 3 banány, přidejte všechny další ingredience a promíchejte. Směs dejte do připravené formy a lžičkou uhlaďte, já bych spíš použila výraz „upěchujte“. Pečte 30 – 35 minut dozlatova. Nechte úplně vychladnout ve formě a pak teprve krájejte na malé čtverce nebo obdélníčky.

Dobrou chuť!

 

Autor: Dana Weisserová